Till innehåll på sidan

De hjälper personer med besvär i nedre urinvägarna

Sofie Borgström och Katarina Lindqvist är båda utbildade uroterapeuter och arbetar på UroMedicals urologmottagningar i Varberg och Halmstad. Båda är distriktsjuksköterskor i grunden och har arbetat många år som både sjuksköterskor och uroterapeuter. Tillsammans gör de ungefär 300 cystometrier per år, en vanlig undersökning för att mäta urinblåsans funktion.

Besvär från urinvägarna drabbar både kvinnor och män och urinblåsans funktion är komplext reglerad. För att kartlägga besvären krävs rätt kompetens och ett samarbete mellan läkare och uroterapeut. Utredningen fokuserar på diagnostiska undersökningar som cystoskopi och cystometri, men även på vätskeintag och hur ofta en person urinerar (miktionsmönster).

– Det roliga med vårt yrke är variationen! Vi arbetar i team men även självständigt tillsammans med patienten. Det finns en styrka i att vara två eftersom vi kan rådfråga varandra, säger Sofie.

– Den ena dagen är sällan den andra lik, tillägger Katarina.

Som uroterapeuter hjälper de personer med besvär i nedre urinvägar och genomför utredning, kartläggning och behandling. I sitt vardagliga arbete utför de ofta cystometrier, genomför blås- och bäckenbottenträning samt annan undersökning eller behandling. De lär även upp patienter som inte kan tömma urinblåsan att självtappa sig genom att testa ut engångskateter och ge instruktioner.

– Vi har lärt oss att känna av personer. Vissa pratar hela tiden och vill veta precis vad vi gör hela tiden, medan en del inte vill veta något alls förrän efteråt och ställer sina frågor då i stället, berättar Sofie.

En utmaning som uroterapeuterna ställs inför är när de behöver göra mer avancerade undersökningar och patienten är orolig inför sin behandling. Då behöver de fokusera på att avdramatisera förloppet och börja med att lugna ner patienten.

– Det är viktigt för oss att se patienten och att finna ett lugn i att vi gör detta tillsammans. Ofta får vi höra efteråt att det inte var så farligt som de tänkt sig, säger Sofie.

– Många patienter tycker att vi har ett fruktansvärt jobb, men för dem är det ju första gången de är i denna sits. Det är det ju inte för oss; vi utför det varje dag, berättar Katarina.

När Sofie och Katarina inte utför undersökningar hjälper de även till med att svara i telefon och boka in patienter eller assisterar vid operationer mot exempelvis trång förhud eller vid sterilisering.

Uromedicals kliniker i Varberg och Halmstad får många remisser både från regioner och försäkringsbolag. Efter en cystometri lämnar uroterapeuterna ett utlåtande direkt till remitterande läkare som en del i utredningen. På sin återträff med läkaren får patienten sin diagnos och vidare behandling bestäms. På mottagningar som inte har uroterapeuter behöver i stället resultaten från undersökningarna lämnas direkt till läkaren utan utlåtande, vilket ställer högre krav på läkaren.

Många är redo att åka land och rike för att få en tid för cystometri, eftersom det finns få mottagningar i Sverige som gör den här typen av utredning, säger Sofie.

I maj 2024 kommer UroMedicals klinik i Varberg att starta med elektromagnetisk stimulering, så kallad, Emsella-behandling, som en del av den uroterapeutiska behandlingen för patienter med besvär från bäckenbotten.