Till innehåll på sidan

Vanliga frågor

Det ska vara enkelt att vara patient hos oss. Om du inte hittar svar på det du undrar över kontakta gärna någon av våra urologiska mottagningar.

Vid laseroperation av prostata skalas (enukléeras) den godartade förstoringen ut via insidan av urinröret. En bra liknelse är att man skalar en mandarin inifrån men lämnar skalet intakt. Skalet representerar prostatans kapsel och i och med att den hålls intakt så skadas inte kärl eller nerver som är viktiga för kontinens och erektion. Den förstorade prostatan puttas sedan in i urinblåsan och tuggas sönder av ett specialinstrument. Operatören genomför ingreppet med hjälp av ett kamerainstrument och tack vare lasern blöder det oftast väldigt lite. Du är sövd under hela ingreppet som tar mellan 90 – 120 minuter beroende på hur stor din prostata är.

Utförs i dagkirurgi vanligtvis i narkos.

Operationen görs genom ett litet snitt i pungen och den hinna som omger testikeln och bildar vätskan tas bort. Huden i pungen sys ihop med självabsorberande stygn.

Komplikationer kan vara blåmärke samt svullnad i pungen. Infektioner är ovanliga.

Tillgängligt på följande kliniker

  • UroMedical Stockholm
  • UroMedical Carlanderska

Vattenbråck i pungen eller hydrocele är vanlig åkomma.

Det är ett tillstånd där vätska bildas runt testikeln. Symtom är varierande grad av storleksökning av pungen. Vissa upplerver tyngdkänsla och värk och pungen kan vara skrymmande i underkläderna. Vattenbråck är ett godartat och helt ofarligt tillstånd.

Diagnosen ställs med hjälp av klinisk undersökning och ibland ultraljud.

I många fall vid mindre mängd vätska runt testikeln behöver man inte göra någonting.

Vid besvärande symtom kan man punktera vattenbråcket och suga ut vätskan runt testikeln. Åtgärden kan kombineras med att man även injicerar ett ämne som löder ihop hinnan som bildar vätska för att minska risken för återfall.

Vid större vattenbråck eller om det återkommer efter punktion kan man operera bort hinnan som bildar vatten runt testikeln via ett litet snitt i pungen. Detta görs som dagkirurgi antingen i lokalbedövning eller narkos.

Testikelcancer är en förhållandevis ovanlig cancerform. Den upptäcks oftast genom att mannen känner en förhårdnad i ena testikeln. Vid nyupptäckt förhårdnad i ena testikeln bör man söka vård för att utreda detta.

Testikelcancer ger ganska sällan smärta. Det är betydligt vanligare med vattenbråck och sädesbråck som orsak till att man känner någonting avvikande i pungen.

Det finns inte många risker med vasovasostomier. Det är dock möjligt att efter proceduren uppleva:

  • kronisk smärta
  • infektion (vilket är en risk med nästan vilken operation som helst)
  • blödning i pungen som då kan leda till att blodet samlas och orsakar att området sväller (hematom); Detta kan undvikas genom att följa dina läkarvårdsinstruktioner ordentligt
  • strikturer och blockering (det är möjligt att vasen kommer att bli obstruerad eller strikt)

Det är viktigt att rapportera omedelbart om några av dessa effekter, såsom kronisk smärta och blödning till din läkare.

Operationen utförs i narkos och med hjälp av ett mikroskop så kan sädesledarna sys ihop med mikrokirurgi. Ingreppet tar cirka 1,5 timme och görs som en poliklinisk operation dvs du behöver inte stanna över på sjukhuset utan kan åka hem när du har piggnat till efter narkosen. Uppföljning sker med spermaprov efter cirka 6 veckor.

Det finns möjligheter att reversera en sterilisering/vasectomi, dvs återställa fertiliteten efter en sterilisering. Anledningen kan vara att mannen inleder en ny relation med gemensam barnönskan eller att mannen/paret vill förändra familjebilden igen.

Om det är mindre en fem år sedan steriliseringen så är möjligheterna mycket goda att återfå passage med livsdugliga spermier med en operation som kallas vaso-vasostomi.

Behandlingen görs i lokalbedövning via ett litet snitt i pungen. Sädesledaren delas så att spermiernas transport till sädesblåsorna hindras. Efter operationen är det viktigt att använda kompletterande preventivmedel till dess att spermieanalys bekräftat att åtgärden är lyckad.

Operationen ska betraktas som permanent så det är viktigt att beslutet är väl genomtänkt. Innan operationen kan genomföras träffar du en urolog för bedömning och behöver signera ett intyg via Socialstyrelsen. Din urolog berättar mer om operationen och om eventuella risker vid ditt besök.

Under operationen är man sövd. Via små titthål förs robotinstrument in i buken och de styrs helt och hållet av kirurgen. Om förträngningen sitter i övre delen av urinledaren gör man en så kallad pyleoplastik vilket innebär att tar bort det trånga partiet eller flyttar på urinledaren så att den inte kläms av intilliggande blodkärl.

Om förträngningen sitter längre ner i urinledaren avlägsnas det trånga partiet och urinledaren sys ihop på nytt. Ibland kan man behöva en bit av munslemhinnan eller tarm som extra reparationsvävnad.

I samband med operationen läggs en tunn mjuk slang mellan njure och urinblåsa så att urinens passage säkerställs under läkningsprocessen. Denna slang tas bort efter några veckor på mottagningen i lokalbedövning.

På våra kliniker i Stockholm och Göteborg utför vi robotkirurgi. Läs mer om robotoperation vid godartad prostataförstoring här.

Rezüm är ett minimalinvasivt ingrepp som utförs i lokalbedövning via urinröret mot prostataförstoring. Instrumentet förs in i urinröret och vattenånga appliceras genom en nål in i prostatavävnaden. Ångan förminskar prostatavävnaden och det blir mindre trångt i urinröret. Det behövs mellan 4-8 kvaddlar av vattenånga beroende på din prostatas storlek.

Du går hem med kateter samma dag som behandlingen utförs. Cirka 10 dagar efter behandlingen bokas återbesök för borttag av katetern.

Sädesbråck uppstår i övergången mellan testikel och bitestikel där det uppstår en vätskefylld blåsa. Tillståndet är ofarligt men kan ibland orsaka besvär som värk och obehag.

I de flesta fall behövs ingen åtgärd men vid uttalade besvär kan sädesbråcket opereras bort genom ett litet snitt i pungen.

Åderbråck i pungen innebär att de blodkärl som leder blodet tillbaka in i kroppen (vener) vidgas i pungen. Det är vanligast på vänster sida på grund av anatomiska förhållanden.

Utredning sker med klinisk undersökning och/eller ultraljud. I normalfallet är det helt ofarligt och behöver oftast ingen åtgärd. Vid mer uttalade besvär som värk och tyngdkänsla kan problemet åtgärdas genom att man täpper till dessa vener på röntgenavdelningen alternativt genomgår en operation via ljumsken eller med robotassisterad titthålsteknik.

En uroterapeut är specialistutbildad inom urinvägshälsa och funktionsstörningar i bäckenområdet. Man har en grundutbildning och legitimation som sjuksköterska/barnmorska, fysioterapeut eller läkare samt en universitetsutbildning inom uroterapi. Deras huvudsakliga uppgift är att diagnostisera och behandla olika typer av urinvägsproblem och funktionsrubbningar i urinvägarna för att på så vis förbättra livskvaliteten för patienten.

Uroterapeuten:

  • Utvärderar och diagnosticerar urinvägsproblem såsom urininkontinens, urinträngningar, urinretention, och andra liknande problem.
  • Arbetar självständigt och i samarbete med andra specialister för att skapa förståelse för sammanhang mellan orsak och symtom och kartlägger blås-, tarm- och sexualfunktion.
  • Utvecklar och genomför individuella behandlingsplaner för patienter med urinvägsproblem. Detta kan innefatta övningar för bäckenbotten, beteendeterapi, medicinering, eller andra behandlingsmetoder.
  • Motiverar till och instruerar i egenvård som t.ex. självkateterisering och olika träningsprogram (uroterapeutisk behandling).
  • Har professionella kunskaper när det gäller utprovning, förskrivning och utvärdering av hjälpmedel inom området för blås- och tarmfunktion.
  • Undervisar och utbildar om blåsans och tarmens funktion och dysfunktion, men även forskning och utveckling ingår ofta i arbetet.

Våra kliniker i Varberg och Halmstad är Sinoba-certifierade. Certifikatet visar på att det på vår mottagning finns goda förutsättningar för ett professionellt och högkvalitativt omhändertagande av patienter med blåsdysfunktion. Läs mer om kraven för certifieringen här.

Forskning har visat att bäckenbottenträning och kontraktioner som stimulerar bäckenbotten kan hjälpa patienter som lider av urininkontinens, problem med smärta och/eller låg intim tillfredsställelse. Försvagade bäckenbottenmuskler (efter t e x graviditet) leder ofta till att inre organ inte stöds fullt ut vilket bidrar till att det kan vara svårt att kontrollera urinblåsan. Även män kan ha god nytta av behandlingen.

EMSELLA använder elektromagnetisk energi för att levererar tusentals sammandragningar i bäckenbottenmusklerna under en enda behandling på cirka 20 minuter. Under en behandling sitter man fullt påklädd i EMSELLA-stolen och kan till exempel läsa en tidning eller bara slappna av. Behandlingen upprepas vid sex tillfällen för maximal effekt. Metoden underlättar för patienten att hitta musklerna som är avgörande för knipförmågan.

EMSELLA har erbjudits i många år i USA och Europa, och nu börjar den även etablera sig i Sverige.
Våra uroterapeuter utför behandlingen i Varberg och patienten får kompletterande stöd och information som är viktigt för en fullgod effekt.

Operationen innebär att man via urinröret för in ett tunt instrument som genom hyvling avlägsnar förändringar i urinblåsans vägg.

Operationen sker i narkos eller ryggbedövning och tar vanligtvis upp till en timme.

Komplikationer efteråt?
Det kan svida i urinröret efter att katetern tagits bort och det kan också läcka lite urin. Det kan vara svårt att hinna till toaletten när du blir kissnödig. Besvären med trängningar och sveda avtar gradvis och försvinner oftast efter någon vecka när svullnaden i blåsan har lagt sig.

Även om urinen är klar direkt efter operationen kan den bli lite blodfärgad av och till de första veckorna efter operationen. Det är viktigt att du dricker rikligt, cirka två liter per dygn, tills urinen klarnar igen.

Ibland kommer en spontan blödning cirka två veckor efter operationen när sårskorpan släpper. Om det blir en större blödningar med koagelbildning (klumpar) som kan ge urinstopp ska du uppsöka akutmottagningen på hemorten. Om du får hög feber, frossa eller ökade trängningar kan det vara tecken på urinvägsinfektion och du ska kontakta vården.

De två till tre första veckorna efter operationen är det bra att undvika tung kroppsansträngning som till exempel löpning, cykling, tunga lyft eller samlag eftersom det kan göra att det börjar blöda från såret inne i blåsan.

Tillgängligt på följande kliniker

  • UroMedical Carlanderska
  • UroMedical Stockholm

Uretrastriktur är en förträngning i urinröret. Vanliga orsaker är infektion eller trauma. Oftast finner man ingen förklaring varför uretrastrikturen utvecklas. Det blir svårt att tömma blåsan och en del patienter får infektioner sekundärt till rest-urin.

Ingreppet sker via ett instrument i urinröret. Detta instrument liknar ett cystoskop och är försett med en kniv som skär upp förträngningen i urinröret. Detta utförs i lokalbedövning på våra mottagningar i Halmstad och Varberg. Ingreppet tar endast några minuter. Ibland avslutas ingreppet med att en kateter sätts som blir kvar i 1-2 dagar.

Cystoskopi innebär att man med ett tunt vanligtvis böjligt instrument inspekterar urinröret och urinblåsan. Inför undersökningen får du en lokalbedövande gel i urinröret som minskar obehaget.

Undersökningen tar i regel några minuter och du får direkt besked av din läkare om resultatet av undersökningen. Cystoskopi gör bland annat vid utredning av vattenkastningsbesvär eller vid utredning av blod i urinen.

I viss fall ordineras du ett antibiotikum som förebyggande mot infektion i samband med undersökningen.

Tillgängligt på följande kliniker

  • UroMedical Carlanderska
  • UroMedical Varberg
  • UroMedical Halmstad
  • UroMedical Stockholm
  • UroMedical Borlänge
  • UroMedical Nässjö
  • UroMedical Kristinehamn

Cystometri innebär tryckmätning av urinblåsan för att bedöma dess funktion, för att till exempel kunna diagnosticera inkontinens eller något avflödeshinder så som förstorad prostata.

  • Först får du försöka kissa.
  • Sedan förs tunna slangar (katetrar) in i urinrör och ändtarm för vidare undersökning.
  • Genom katetrarna mäts trycket i blåsan medan den långsamt fylls med ljummet vatten tills du blir kissnödig igen.

Undersökningen tar cirka en timme. I anslutning till behandlingen får du antibiotika i förebyggande syfte mot infektion. Du har sällan besvär efter undersökningen, men kan ha lite sveda och blodblandad urin under något dygn.

En uroterapeut börjar med att kartlägga ditt problem för att skräddarsy en behandling som passar just dig. De behandlingar som uroterapeuterna utför eller ger instruktioner om kan bestå av bland annat:

  • blåsträning och bäckenbottenträning
  • lokal östrogenbehandling
  • läkemedelsbehandling
  • utprövning av andra hjälpmedel
  • urinrörsbehandlingar
  • emsellabehandling

Begreppet uroterapi innebär behandling av besvär i nedre urinvägarna. Uroterapi är en beteendeterapeutisk behandling som med hjälp av kunskaper om blås- och tarmfunktionsproblem ger patienten ökad motivation för att ändra vanor och genomföra behandlingsprogram.

Till UroMedicals urologimottagningar kan både män och kvinnor som har besvär med urinläckage, underlivssmärtor, impotens eller svårigheter att tömma blåsan söka sig för utredning, kartläggning och behandling.

Målet med uroterapin är att du som patient ska uppnå kontinens, normaliserad eller förbättrad blås- och tarmfunktion, få individualiserade hjälpmedel och en ökad livskvalitet.

Vattenkastningsbesvär är vanligt och förekommer både hos kvinnor och män. Orsakerna kan vara flera. Vi gör en individualiserad bedömning av dina besvär.

Som led i utredningen ingår ofta symtomformulär och urinmätningslistor, ultraljud av prostata, cystoskopi samt urinflödesmätning. Ibland behöver man göra en så kallad cystometri.

Om man uteslutit allvarliga orsaker till besvären som cancer finns olika nivåer av behandling:

  • Expektans innebär att man avvaktar med behandling om symtomen inte är så besvärande.
  • Mediciner finns av olika slag och anpassas efter dina behov.
  • Operation: TURP, Rezum, Robotassisterad adenomenukleation.

Synligt blod i urinen behöver alltid utredas med inspektion av urinblåsan genom cystoskopi samt skiktröntgen av njurar och urinledare. Detta görs i första hand för att undersöka om det föreligger någon tumör i urinvägarna.

Enligt standardiserade vårdförlopp, behöver blod i urinen dock alltid som första steg utredas via din vårdcentral. Du som patient har rätt att önska att remissen därefter går till oss på UroMedical.

Prostatahyvling – TUR-P
är en vanlig behandling vid svåra vattenkastningsproblem orsakade av förstorad prostatakörteln eller trång urinblåsehals.

Ibland kan operationen vara en del i behandlingen för prostatacancer t.ex. inför strålning.

Prostatahyvling
som även kallas “skrapning” genomförs inifrån urinröret där insidan av prostatan hyvlas bort för att underlätta blåstömningen. Operatören använder sig av ett kamerainstrument och allt eftersom prostatavävnaden tas bort så minskar trängseln i urinröret.

Du är sövd under hela ingreppet som tar mellan 15 – 90 minuter beroende på hur stor din prostata är.

Vid trång blåshals och mindre prostata handlar det oftast om en kortare operation där man kan gå hem samma dag.

UroMedical har några av Europas bästa och mest erfarna kirurger för operation av prostatacancer. Våra resultat går att se i svenska kvalitetsregistret NPCR.

Njurstenar i olika delar av urinvägarna opereras idag med högteknologiska titthålsinstrument. Laser eller ultraljud används ofta för att krossa stenarna. De vanligaste metoderna är;

  • behandling med laser, som också kallas uretäroskopi.
  • stötvågsbehandling, som också kallas ESVL.
  • titthålsoperation, som kan vara via flanken och då kallas perkutan stenextraktion eller via buken med robotassistans.

Ingreppen sker oftast som dagkirurgi, men ibland kan man få ligga inne över natten. Vid den vanligaste behandlingen som sker med laser, så kallad uretäroskopi, använder läkaren ett så kallat endoskop. Det är ett tunt rör som förs in genom urinröret, upp i urinblåsan och vidare upp i urinledaren, uretären. Endoskopet är böjligt och har fiberoptisk utrustning, vilket gör det möjligt för läkaren att se genom skopet eftersom det även innehåller en ljuskälla. Genom skopet kan instrument föras in, så att det går att ta bort njurstenen.

På UroMedical har vi två njurstenscenter; ett på Sophiahemmet i Stockholm och ett på Carlanderska Sjukhuset i Göteborg.

På våra kliniker i Stockholm och Göteborg utför vi robotkirurgi. Läs mer om robotoperation vid njurcancer här.

Det finns olika typer av tumörer som kan uppstå i njure. I en del fall är de godartade och behöver inte åtgärdas. Om det föreligger misstanke om njurcancer behöver tumören opereras bort.

Cystor i njurar är ett vanligt fynd vid röntgenundersökningar av bukorganen. De flesta är helt ofarliga och kräver ingen ytterligare uppföljning. Din urolog gör en bedömning av cystans natur och vad som behöver göras i ditt specifika fall.

Cystisk njursjukdom är ett ovanligt tillstånd med multipla cystor i njurarna och handläggs av njurmedicinare.

Läs mer om njursten här.

Vårdgarantin anger hur länge du som längst ska behöva vänta på att få kontakt med vården. Den anger också hur länge du som längst ska behöva vänta på att få den vård som du behöver.

Läs mer om vårdgaranti på 1177.

Våra kliniker tar emot privatbetalande patienter från Sverige och utlandet. Med samarbetspartners har vi tagit fram förmånliga finansieringsmöjligheter för dig som vill betala privat.

Har du en sjukvårdsförsäkring? Kontakta ditt försäkringsbolag så bokar de en snabb tid till dig.

Många har idag en sjukvårdsförsäkring via sin arbetsgivare eller sitt fackförbund. Om du har en sjukvårdsförsäkring ska du kontakta ditt försäkringsbolag och be dem boka en tid hos oss. Kontakta ditt försäkringsbolag för mer information.

Här är numret till några försäkringsbolag:

Skandia: 0771-55 55 00
Länsförsäkringar: 0771-66 61 15
SEB: 020-11 11 633
Trygg-Hansa: 0771-11 16 70
Euroaccident: 0771-10 50 10
Bliwa: 0771-10 81 08
DKV Hälsa: 0770-45 67 80
Folksam: 0771-96 09 60
IF: 020-62 06 20

Nej, vi har inga remisskrav. För att kunna göra en utredning regionfinansierat krävs dock att du uppfyller regionens krav för detta.

Vi rekommenderar i första hand att göra fullständig omskärelse, dvs att helt blottlägga ollonet genom att ta bort förhuden. Detta på grund av att det sällan leder till komplikationer efteråt och att grundsjukdomen som orsakat den trånga förhuden samtidigt behandlas.

Om man inte längre är sexuellt aktiv rekommenderar vi dorsalklipp. Man klipper då upp förhuden i längsriktningen, förbi det trånga området. Förhuden faller ut åt sidorna som ett V och ollonet blottläggs.

Vid bägge behandlingar ovan sys huden med stygn som faller bort av sig själv efter 2-3 veckor och under den perioden hinner ollonet vänja sig vid att det härefter ligger fritt.

I undantagsfall kan vi erbjuda förhudsplastik, vilket innebär att man vidgar förhuden genom ett par snitt i huden som är trång. Förhuden avlägsnas alltså inte varför problemen med trång förhud tyvärr oftast återkommer.

Samtliga operationer ovan görs i lokalbedövning på någon av våra urologmottagningar.

Vi utför omskärelse endast vid medicinska skäl.

Uretäroskopi är en variant av titthålsoperation via urinröret. Med hjälp av tunna, avlånga kamerainstrument navigerar kirurgen fram i urinledare och njure till stenen. Med hjälp av en laserfiber sönderdelas sedan njurstenen till damm som sköljs bort. Man är sövd under hela behandlingen och går oftast hem samma dag.

Stötvågsbehandling, ESVL, innebär att energivågor (”stötvågor”) skickas utifrån kroppen via huden så att njurstenen vibrerar sönder till mindre bitar. De mindre bitarna kissar man sedan ut. Behandlingen genomförs i vaket tillstånd och kan behöva upprepas vid 1 – 4 tillfällen under några veckors tid.

UroMedical har några av Europas bästa kirurger för operation av prostatacancer.

När våra läkare, i samråd med dig, bestämmer sig för en behandlingsplan tas inte bara hänsyn till själva cancersjukdomen utan också till dina tidigare sjukdomar, ålder och allmänna hälsotillstånd.

I det nationella vårdprogrammet för prostatacancer finns information som är riktad till män med tidig prostatacancer. Informationen kan du få av din kontaktsjuksköterska.

På våra kliniker i Stockholm och Göteborg utför vi robotkirurgi. Läs mer om robotoperation vid prostatacancer här.

Ultraljud via ändtarmen görs för att bedöma prostatans storlek och struktur. Storleken sätts i relation till PSA-provet och är avgörande för om man behöver gå vidare med utredning. Det är en vanlig undersökning på urologmottagningen och den brukar inte vara smärtsam.

Efter att läkaren känt på prostata med fingret via ändtarmen förs ultraljudsstaven in samma väg för undersökningen som tar någon minut.

Vid förhöjt PSA-prov eller Stockholm 3-test görs först magnetkameraundersökning av prostata. Om denna visar avvikelser eller om PSA-provet är mycket högt i relation till prostatans storlek kan det bli aktuellt att ta vävnadsprover från prostatan, biopsier. Detta görs antingen genom ändtarmen eller via huden i mellangården. Med den senare tekniken är fördelen att man inte ser någon ökad risk för infektion eller blodförgiftning efter provtagningen.

Vävnadsprover tas i lokalbedövning och tar normalt mellan 15 och 30 minuter beroende på metod och hur många prover som behöver tas. Om magnetkameraundersökningen av prostata påvisat avvikelser så riktas biopsin mot dessa med fusionsteknik. På så vis ökas träffsäkerheten.

Det är vanligt med blod i urin och sädesvätska efter provtagningen men det är helt ofarligt. Om du tar blodförtunnande läkemedel ska du meddela detta i förväg.

En mer detaljerad beskrivning av vad du behöver tänka på i samband med provtagningen sänds hem till dig inför besöket eller delas ut på plats.

Behandling av prostatacancer planeras alltid individuellt utifrån sjukdomens egenskaper. Valet av behandling beror på eventuella andra sjukdomar, eventuella tecken på prostatacancer med hög risk, resultaten av spridningsundersökningarna samt förstås patientens egna önskemål.

Många män med sk lågrisk cancer behöver inte behandlas direkt. Dessa följer man med täta kontroller, sk aktiv monitorering. För att bota prostatacancer kan man idag utföra en operation (radikal prostatektomi) eller ge strålbehandling. Vid mer avancerad sjukdom ges vanligen onkologisk behandling, som cytostatika, målinriktade läkemedel och hormonbehandling. Vilken typ av behandling som behövs avgörs individuellt.

Man brukar tala om olika stadier av prostatacancer. I det första stadiet växer cancern enbart inuti själva prostatakörteln. I senare stadier växer den även utanför prostatan och kan sprida sig till lymfkörtlar och skelett (metastaser). Spridning till andra organ förekommer, men är sällsynt annat än i sena skeden av sjukdomen.

De vanligaste undersökningarna för att upptäcka prostatacancer är:

  • PSA-prov (blodprov)
  • Ultraljudsundersökning av prostata
  • Magnetkameraundersökning av prostata
  • Biopsi/vävnadsprov av prostata

De flesta män har inga symptom utan cancern upptäcks efter ett förhöjt PSA-prov. Ett blodprov som ofta tas vid hälsoundersökning på vårdcentral eller då mannen själv efterfrågar detta. Vissa regioner i Sverige erbjuder idag organiserad prostatacancertestning, en variant av screening.

Symtom på avancerad prostatacancer kan dock medföra:

  • Skelettsmärtor som ökar – Ihållande smärtor som oftast försämras under dagen
  • Snabbt ökande, påtagliga besvär med att kissa
  • Blod i urinen
  • Blodbrist

Se vårt förinspelade webinar om njurstenar här.

Perkutan stenoperation, PCNL, är en annan variant av titthålskirurgi som används vid större njurstenar (ofta över 1,5 cm). Via en liten titthålskanal genom huden i ryggen till njuren kan stenarna sönderdelas med starka ultraljudsvågor. Stenflisorna tas bort med en sug i instrumentet. Man är sövd under hela behandlingen och stannar kvar på sjukhus en natt för återhämtning.

Att smörja dagligen med kortisonsalva kan mjuka upp förhuden och göra den mer eftergivlig.

Du ordineras oftast ett behandlingsschema som sträcker sig över flera veckor. Kortisonsalvan kan ibland kombineras med svampmedel.